Tips voor masseurs - HeartWise Ede

Title
Ga naar de inhoud
Massagetips
Leuke tips om zelf eens te masseren
Wil je zelf massages gaan geven?
Hierbij wat praktische tips uit de reader van onze basiscursus massage.

Ruimte
Massage kan overal gegeven worden. buiten, in een speciaal ingerichte massagekamer, alles is mogelijk. Om een fijne, ontspannende massage te geven is het belangrijk om zorg te dragen voor een aantal belangrijke randvoorwaarden.
Een fijne massageomgeving voldoet aan de volgende voorwaarden:
De massageruimte is lekker warm en tochtvrij, met een temperatuur tussen de 20 – 24 graden.
Hij is opgeruimd en schoon.
Het ruikt er prettig. Fijn is het om een lekkere etherische olie in een geurverdampertje te doen.
De diverse hulpmiddelen olie, handdoeken, tissues liggen onder handbereik.
Er is voldoende ruimte rondom de massagetafel?
Het  is er rustig en stil. Zorg er voor dat er gedurende de behandeling geen telefoon over­gaat. Mobieltjes uit.
Veel mensen vinden rustige en ontspannende (new-age) muziek prettig tijdens de massage. Sommigen juist niet en houden meer van stilte. Vraag wat iemand prettig vindt.

Hulpmiddelen
Zorg ervoor dat je de volgende hulpmiddelen onder handbereik hebt gedurende de massage
Een aantal grote handdoeken (strandlaken of saunahanddoek) om op te liggen en om de te masseren persoon mee af te dekken. Deze mag nooit kou lijden. Heel lekker is om deze hand­doeken te verwarmen
Een aantal kleinere handdoeken. Deze worden o.a. gebruikt om rolletjes van te maken ter onder­steuning, om overtollige olie van je handen of de gemasseerde af te vegen, om even een lichaamsdeel (b.v. voeten) mee af te dekken e.d.
Tissues, of vaak nog handiger een keukenrol. Om eventuele tranen mee af te drogen, je neus te snuiten, gemorste olie mee op te ruimen e.d.
Fijne massageolie.

Tafel
Verreweg het fijnst werk je aan een massagetafel. Als je van plan bent om de tijdens deze cursus geleerde stof te gaan gebruiken en regelmatig te gaan masseren dan is het echt de moeite waard om een massagetafel aan te schaffen. Als je een tafel koopt, neem er dan één waar je ook later nog plezier van hebt.  Een goede tafel is stabiel, in hoogte verstelbaar en heeft een hoofdsteun of hoofdgat. Verder is het vaak handig als de tafel opklapbaar is, zodat deze bij opslag niet teveel ruimte in­neemt. Goede nieuwe fijne tafels zijn al te krijgen vanaf zo’n 150 euro. Ook zijn massagetafels vaak voordelig tweedehands te koop. Handige mensen kunnen natuurlijk ook zelf een tafel maken.
Op de grond
Heb je geen tafel dan kun je ook op de grond masseren. Zorg voor voldoende dekens en ruimte om je heen. Het fijnste is om een dun matrasje van maximaal 5 cm neer te leggen, of anders een dubbelgevouwen deken. Als je op de grond masseert moet je als masseur extra goed op jezelf let­ten en ervoor zorgdragen dat je geen last krijgt van rug of knieën.  
Ik raad af om op een bed te masseren. De matras is te zacht en geeft teveel mee.

Gebruik van olie
Tijdens de massage wordt er gebruik gemaakt van olie. Zelf geven wij de voorkeur aan plantaar­dige olie. Er wordt van gezegd dat deze gemakkelijk door de huid wordt opgenomen en vitami­nen aan de huid toevoegt.  Ook worden en diverse fijne minerale massageoliën verkocht.  On­derzoek zelf wat jij het prettigste vind werken.
Veel plantaardige oliën zijn geschikt om mee te masseren, zonnebloemolie, olijfolie, avocado olie, amandelolie, druivenpitolie enz. Iedere olie heeft zijn eigen voor en nadelen.
Een hele fijne olie is amandelolie, deze masseert soepel en wordt gemakkelijk door de huid opgenomen, maar is behoorlijk prijzig.
Om de massageolie lekker te laten ruiken kan je enkele druppels etherische  olie toevoegen. Een paar druppels op een flesje olie is voldoende.  Aangenaam en ontspannend is bijvoorbeeld la­vendelolie. Tijdens de basiscursus gaan we niet verder in op het gebruik van deze aromatische oliën.  Hier wordt in de vervolgtrajecten verder op ingegaan. Gebruik etherische oliën nooit puur, ze zijn zeer sterk. Natuurlijk kan je ook kant en klare massageolie kopen er zijn vele zeer aangenaam ruikende oliën op de markt. Vaak wel prijzig.  
Wil je gebruik maken van etherische olie of een andere aromatische olie, wees dan extra alert of de gemasseerde persoon hier niet mogelijk allergisch voor is. Twijfel je, gebruik dan gewoon pure amandelolie. Dit is een zeer neutrale olie. Let op, hoewel amandelolie als zeer huidvriendelijk en verzorgend te boek staat kunne mensen met een notenallergie hier allergisch op reageren.
Doe de massageolie in een klein flesje met een hele kleine opening in de dop. Je hebt voor massage per  keer slechts en­kele druppels nodig. Is de opening te groot dan krijg te snel teveel olie op je hand. Bovendien voorkomt een klein opening dat de olie uit het flesje loopt als het flesje omvalt.

Warme doeken
Heel lekker is om de persoon die je masseert toe te dekken met warme handdoeken.  Tot nu toe vindt iedereen die ik gemasseerd heb dit zeer aangenaam en het draagt bij tot een diepe ontspan­ning.
Het gemakkelijkst krijg je warme handdoeken door de handdoeken die je gaat gebruiken tijdens de massage voor gebruik op een elektrische oliegevulde radiator te leggen.  Ook is het fijn regel­matig van handdoek te wisselen en de persoon weer toe te dekken met een nieuwe verwarmde doek, waarbij je de gebruikte doek weer op de radiator legt. Let wel op dat de kachel en de handdoeken niet te heet worden. Brandgevaar!  Gebruik nooit een straalkachel, radiator met gloeispiraal of ventilatorkachel om handdoeken te verwarmen. Dit is gevaarlijk. Gebruik enkel oliegevulde radiatoren.  Natuurlijk kun je in de winter de handdoek ook op de cv radiator verwarmen.
Wat ook heel fijn is, is een verwarmde massagetafel. Dit kan je bereiken door een elektrische on­derdeken op de tafel neer te leggen en daarop weer een handdoek.

Basishouding als je gemasseerd wordt.
Het lijkt zo simpel, als je gemasseerd wordt hoef je toch niets? Gewoon lekker liggen en genieten. Dat klopt, maar ook zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kan houden waardoor je een zo goed en fijn mogelijke massage zal ontvangen.
  • Liggen:
    Zorg ervoor dat je lekker en ontspannen kan liggen. Voel je ergens spanning of ongemak, doe er wat aan. Zeg het tegen je masseur en zorg ervoor dat je, b.v. met behulp van opgevouwen of opgerolde handdoeken op de juiste plekken steun vindt om lekker te liggen.  Is de massagetafel voorzien van een hoofdsteun of -gat, gebruik deze dan. Verder is het beste om met je armen naast je romp te liggen. Soms even wennen, maar het voorkomt spanning en kramp.
  • Kleding:
    Hoe minder kleding, hoe lekkerder je gemasseerd kan worden. Het fijnst is dus naakt. Doe dit enkel als dit voor beide partijen prettig voelt.
  • Sieraden:
    Doe alle sieraden af. Armbanden, kettingen, scherpe ringen, horloges e.d. Ze kunnen alleen maar in de weg zitten. En dat is jammer voor de massage. Doe ook je bril af. Draag je lenzen, het fijnst is om ze uit te doen. Houd je ze in, zeg het dan tegen je masseur. Dan kan deze er re­kening mee houden tijdens gezichtsmassage. Verwijder ook, voordat je gemasseerd wordt eventuele make-up. Deze kan enkel maar uitlopen.
  • Niets zelf doen:
    Probeer helemaal stil te liggen. Je hoeft helemaal niets te doen, enkel de massage te ontvan­gen. Als je masseur een arm of been optilt, laat dit gebeuren en probeer niet om mee te hel­pen.
  • Stilte:
    Wees stil en praat niet. Vertel wel tegen je masseur zaken die voor de massage van belang zijn. Als iets pijn doet of onprettig is, als je ergens graag extra aandacht wil, als je een blessure hebt die van belang kan zijn voor de massage e.d. Vertel dit wel, praat verder niet!
  • Ademen:
    Blijf ademen! Diep ademen. Vooral als iets pijn doet of spannend is. Onze neiging is dan vaak de adem in te houden of oppervlakkig te maken, ter­wijl juist een diepe ademhaling bijdraagt tot ontspanning.
  • Ontvangen, niet analyseren:
    Ontvang de massage. Wees nieuwsgierig wat de massage jou doet. Laat het toe. Ontspan je. Ga niet analyseren welke grepen je masseur precies gebruikt, of hij/zij het wel goed doet e.d. Ontvang de massage en ervaar wat het jou doet.
  • Feedback geven:
    Probeer aan het einde van de massage feedback te geven aan je masseur. Je bent hier allebei om te leren. Geef aan wat goed voelde voor jou en geef ook aan wat niet fijn was. Oordeel niet maar blijf bij je eigen ervaring. Vond je een bepaalde greep onprettig, zeg dat, zeg wat jij onprettig vindt en wat jij liever had gehad. Blijf bij jezelf en wees zo gedetailleerd mogelijk.

Houding en voorbereidingen voor de masseur
Voordat je aan de daadwerkelijke massage begint is het voor de masseur goed even stil te staan bij een aantal aspecten.
  • Kleding
    Draag schone, soepele en luchtige en bij voorkeur katoenen kleding. Fijn is een ruime, niet klemmende katoenen broek en een T-shirt. Het is belangrijk dat je je makkelijk kan bewegen en vrij kan ademen. Let wel op dat je kleding niet te los is, als jij je over je massagepartner buigt is het heel vervelend als jouw kleding in zijn/haar gezicht komt te hangen.
  • Sieraden
    Ook hier weer, doe alle sieraden af. Zorg er in ieder geval voor dat je handen en armen hele­maal vrij zijn.
  • Handen
    Je handen zijn het belangrijkste gereedschap tijdens het masseren. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en dat je korte nagels hebt. Was je handen voor en na het masseren. Let ook op dat je geen kleine harde velletjes op je handen hebt. Deze kunnen gemeen schuren.
  • Ademen
    Blijf ademen! Diep ademen. Vooral als iets spannend is. Onze neiging is dan vaak de adem in te houden of oppervlakkig te maken, ter­wijl juist een diepe ademhaling bijdraagt tot ontspanning. Ademen brengt ons in contact met gevoel. Dus als je vanuit je gevoel wilt masseren, adem.  Begin al met bewust ademen voor je aan het masseren begint, neem een paar diepe ademhalingen.
  • Contact met gemasseerde
    Houd contact met degene die je aan het masseren bent. Blijf in verbinding met die persoon, blijf je bewust dat je beschikbaar bent voor de ander en dat je samen een massage doet. Werk altijd vanuit respect. Voel wat je voelt en heb geen oordelen. Probeer nooit te analyseren wat je voelt, of een diagnose te stellen, je bent het contact met de ander dan kwijt! Zorg ervoor dat de ander zich veilig, ondersteund en gerespecteerd voelt. Jij bent beschikbaar voor de an­der. Dit is de basis voor een goede massage.
  • Werk vanuit je hart
    Zoals hierboven, werk vanuit je hart, houd hartscontact. Masseer met liefde, masseer vanuit passie en oordeel niet. Geniet van het masseren en blijf ontspannen. Blijf je bewust hoe bij­zonder het is dat je een ander zo intens mag (aan)raken. Dat die ander bereid is zich over te geven aan jou. Masseer altijd vanuit liefde. Lukt dat om de één of andere reden niet en is er b.v. boosheid, irritatie, jaloezie e.d. dan niet. Masseer ook niet als je jezelf niet goed voelt.
  • Stilte
    Wees stil en praat niet. Vraag enkel af en toe hoe iets voelt, of de druk goed is, of iets pijn doet e.d. Wees verder zo stil mogelijk. Het bevordert een diepe ontspanning
  • Hygiëne
    Zorg voor een schone en prettig omgeving. Draag schone kleren en gebruik schone hand­doeken. Zorg ervoor dat alles schoon en fris overkomt. Was je handen voor en na de massage. Fijn is het om na de massage je handen en armen lekker onder de kraan af te spoelen en alle lading en energieën van je af te spoelen. Heb je een intensieve massage gegeven, neem daarna dan een douche om weer helemaal bij jezelf te komen.

Hoe je handen/lichaam te gebruiken
Masseren doe je vooral met je handen in wisselwerking met je hele lichaam. Het belangrijkst bij een massage is vooral de manier waarop je masseert, niet de technieken of de grepen. Veel liever één of twee grepen die je helemaal vanuit gevoel, ontspanning en betrokkenheid kan geven dan tien grepen vanuit de techniek. De aanraking en het contact staan centraal. Hoe meer je mas­seert, des te gevoeliger zullen je handen worden. Helemaal één zijn met je handen, dat vormt de kern. Dit leer je niet in één of twee cursussen. Daar heb je heel veel massage-ervaring voor nodig en kan je de rest van je leven blijven leren.
Enkele belangrijke aspecten die je ondersteunen een fijne ontspanningsmassage te geven.  nu niet om dit allemaal direct goed te doen, dat lukt je toch niet, zie het als aandachtspun­ten, let ieder keer op een ander aspect, zodat ze langzaam maar zeker in je massage zullen integreren.
  • Aandacht in je handen
    Zoals al genoemd, je handen zijn het belangrijkste gereedschap. Oefen om je handen te ont­spannen, oefen om aandacht te geven aan je handen, doe de oefeningen van de vorige pa­gina, en voel, voel wat je handen voelen tijdens de massage. Voel het lichaam, voel de warmte en koude, voel wat de persoon onder je handen ‘te vertellen heeft’.
  • Ontspan je handen
    Dit klinkt makkelijker dan te doen. Masseren is spannend, vooral als je het net leert, mensen (aan)raken is spannend, iets nieuws leren is spannend. Al deze spanning gaat ook naar onze handen. Vaak probeer je iets goed te doen, ook dat geeft spanning. Verder dragen onze han­den vaak een behoorlijke chronische spanning in zich mee. Dat word je je vaak pas bewust als je je handen laat masseren. Oefen erin je handen te ontspannen, tijdens de massage en ook gewoon in je dagelijks leven. Doe oefeningen, masseer je handen, verwen je handen, wees liefdevol naar je handen, enz.
  • Laat je handen het lichaam volgen
    Als je iemand masseert, laat dan je handen zoveel mogelijk helemaal de vorm van het lichaam aannemen. Zorg ervoor dat de hele handpalm en vingers in contact zijn met de persoon die je masseert. Let ook op je vingertoppen, zijn deze ook ontspannen, volgen deze ook het lichaam dat je masseert. Het voelt heel fijn als je wordt aangeraakt door een volledige en ontspannen hand.
  • Oefen druk uit bij massage
    Vaak zijn we geneigd veel te voorzichtig aan te raken. Bang om iemand pijn te doen, bang om iemand werkelijk te raken.  Werk met druk, raak iemand (aan), werk stevig, dat voelt prettig aan.
  • Zorg voor gelijkmatige druk en tempo
    Maak soepel vloeiende bewegingen. Werk vanuit een ritme. Zorg voor een continue bewe­ging en druk. Vermijd plotselinge veranderingen, en schokken.
  • Zorg voor afwisseling
    Het lijkt tegenstrijdig met bovenstaande. Zorg ook voor afwisseling. De regelmaat is belangrijk, de rust, het ritme en ook de veranderingen. Anders wordt een massage saai. Massage lijkt veel op muziek, zorg voor ritme, zorg voor dynamiek dat houdt de massage boeiend maar vermijd plotselinge veranderingen.

Terug naar de inhoud